Hiszpania od Kuchnii

Hiszpanskie Gotowanie           Wśród turystów panuje przekonanie, że jeśli znają paellę oraz tortillę, to wiedzą wszystko o kuchni hiszpańskiej. Tymczasem kraj ten jest tak różnorodny pod względem smaków, kolorów (kulinarnych) i zapachów, że nieraz zaskoczy niejednego konesera kulinarnego. Co ciekawego można w Hiszpanii zjeść, co wśród miejscowych bywa równie popularne co pomidorowy chłodnik gazpacho, choć mówi o wiele mniej tym, którzy do tego kraju przybywają po raz pierwszy?

Na pewno ciekawostką, choć taką, której skosztowania nie podejmie się każdy (a można śmiało zakładać, że wiele osób, jeśli usłyszą, co to takiego, zdecyduje się jednak zjeść tortillę w kolejnej odsłonie), jest oreja. Lubią to zwłaszcza panowie. To ucho wołowe, które smażone jest w dość specyficznym rodzaju tłuszczu, mianowicie we fryturze. Jak więc łatwo się domyślić, smak również będzie oryginalny. Ale, to także smak Hiszpanii. Drugą rzeczą, będącą w niektórych kręgach przysmakiem, jest fuet. To zaś wędlina (a więc łatwiejsza do polubienia niż wołowe uszy), ale również przygotowana w specjalny sposób. Wykonana z wieprzowiny, pokryta zostaje pleśnią. Tylko dla koneserów, choć warto spróbować.